ВИРТУАЛНА РАЗХОДКА

DEMO 01


Процесът на глобализация моделира света. Ефектите се търсят в нарастването на икономическите, социалните, техническите, политическите и културните взаимовръзки и отношения. Дефектите се проявяват във върховенството на паричният капитал, комерсиализацията, замърсяването на околната среда и загубата на самобитна идентичност. Най-осезаемото проявление на всичко това е липсата на свободно време. Повярвали на капиталистическите блянове и обсебени от неотложните си задачи ние все по-рядко отиваме сред природата, гледаме театър, наслаждаваме се на концерт или посещаваме музей...

През 2014 г. Симеон Марлоков – тогава ученик в Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов”, реши да ни покаже, че някои от ефектите на глобализацията могат да се превърнат в решения за някои от дефектите. Мотивира го желанието да покаже Регионален исторически музей – Пловдив и на онези млади българи, които не намират време да посетят нашите експозиции. Вдъхнови го кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата и необходимостта да запознаем чужденците с културно-историческото наследство под тепетата. Симеон Марлоков използва своите софтуерни умения и потенциала на новите технологии, за да създаде детайлно виртуално копие на експозиция „Съединение на България от 1885 г.”, което може да бъде свалено от интернет и инсталирано на всеки компютър или смартфон. По този начин модерният човек, обградил ежедневието си с различни интерактивни устройства, може да осъществи т.нар. first-person виртуално посещение на музея по всяко време и от всяко място на света.

Първата демоверсия беше демонстрирана в зала „Съединение” по време на десетото издание на Европейската нощ на музеите през 2014г. Тя получи отлични отзиви от публиката и поканените за събитието софтуерни специалисти. За 6-ти септември 2015г. беше готова и втората демоверсия, с която Симеон Марлоков – вече студент в Технически университет, впечатли Росен Плевнелиев – президент на Република България, и инж. Иван Тотев – кмет на град Пловдив. На 21-ви май 2016 г., в дванайсетата Европейската нощ на музеите, Симеон Марлоков, към когото западните компании вече протягат ръце, демонстрира пред публиката завършения проект, а след тази дата програмата може да бъде сваляна от официалната интернет страница на Регионален исторически музей – Пловдив.

Свали програмата: Виртуална разходка