ИЗЛОЖБА "ЕВРИКА"
В Музеен център за съвременна история на ул. "Ангел Букорещлиев" №14 от 13 януари до 31 декември 2019 г.

Знаеш ли кои са децата-изобретатели? А кога е създадена първата двоична азбука? Подсказваме: много преди ерата на интернет! Кога телефонът станал телефон и случайно ли е открит телевизорът? Отговора на тези и много други въпроси, свързани с човешкото любопитство, превърнало се в научно-технически прогрес, дава изложбата “Еврика”. Тя ще бъде открита в Музеен център за съвременна история на 13 януари, ще започне да приема посетители от 17 януари и ще остане там до края на 2019 г.

Кой не е мечтал да бъде велик откривател или голям изобретател?! Да даде името си на откритие, което прави живота ни по-добър, по-интересен, по-лесен?

Изложбата “Еврика” ни превежда по безкрайно забавен начин през едни от най-важните научни изобретения в човешката цивилизация. Тя разказва процеса на откривателството чрез игрови интерактивни модули, превръщайки децата в истински изобретатели. Благодарение на изложбата, любознателните малчугани ще изпробват нови идеи, ще се усъвършенстват и няма да се изплашат, че ще сгрешат или ще се провалят. Защото провалът е част от пътя към успеха!

“Еврика” представя сензационни открития от 19-ти и 20-ти в., които ще запомним като едни от най-популярните изобретения, променили завинаги света, в който живеем. Посетителите на изложбата ще научат как са били създадени рентгенът, телефонът, морзовият апарат, както и по-малко известни, но ужасно забавни изобретения като слинкито, балонът с горещ въздух или задвижваните от човешка сила автомобили.

За първи път Пловдив е спирка от турнето на изложбата. Досега тя е показвана в София, Разград и Габрово. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Гостуването на Музейко в Пловдив се реализира и с подкрепата на EVN България.

РАБОТНО ВРЕМЕ:

- 13 януари: от 11:00 до 17:00 ч. (част от откриващата програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019)

- 17 януари – 15 март: от понеделник до събота вкл. от 10:00 до 16:00 ч.

- 16 март – 23 март: от понеделник до неделя вкл. от 9:00 до 17:00 ч.

- 25 март – 31 октомври: от понеделник до петък от 9:00 до 17:00 ч., събота и неделя от 10:00 до 17:00 ч.

- 1 ноември – 31 декември: от понеделник до събота вкл. от 10:00 до 16:00 ч.

ЦЕНИ:

- Деца до 7 години - безплатно

- Учащи - 1 лв.

- Възрастни - 2 лв.

- Ръководителите на училищни групи не се таксуват

Цените за достъп са включени в билета за Музеен център за съвременна история.

ПЛАНИРАЙ ПОСЕЩЕНИЕ:

Паркинг

Платен паркинг в близост до Музеен център за съвременна история предлагат хотел “Тримонциум” и пространството пред Католическата църква, които се намират от двете страни на бул. “Цар Борис III Обединител”. Вариант за платено паркиране е и пространството край Пешеходния мост на бул. „Марица-юг” зад площад „Съединение”. Трите паркинга осигуряват места за автобуси и автомобили. Безплатен паркинг има до Източната порта пред Стария Пловдив, на площад “Александър Малинов”. Живописният маршрут осигурява 15-минутна разходка през центъра на града.

Инструкции за посещение на училищни групи

На няколко минути пеша от адреса на ЕВРИКА се намира площад “22-и септември“ (Гроздов пазар), подходящ за временен престой. Препоръчително е в този случай шофьорите да се ориентират към западната част на града, където могат да се намерят места за паркиране, трафикът е по-слаб и е сравнително близо за отиване и връщане, за да се вземе групата. Място за изчакване на групите може да бъде само дворът на Музейния център.

Достъпност

Сградата не предоставя необходимите условия и съоръжения за хора със затруднено движение

Полезна информация за посещението на изложбата, работилниците и образователните програми за училищни групи в рамките на "Еврика" може да получите на:

032 62 88 86, +359 879 88 68 51

muzeiko.evrika@gmail.com


ЗАЯВКА ЗА ПОСЕЩЕНИЕ НА ГРУПИ ОТ ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА