ПРОГРАМА НА МУЗЕЯ
Регионален исторически музей – Пловдив е създаден през 1951 г. като научна и културна организация за издирване, изучаване, опазване и представяне на културните ценности за миналото на Пловдив и Пловдивския край за периода от XV – XX век. В неговия фонд се съхраняват над 60 000 експоната, сред които са уникални колекции от хладно и огнестрелно оръжие, ордени и медали, военно снаряжение, лични вещи, печатни издания, облекло и предмети от градския бит, снимки и документи. Регионален исторически музей – Пловдив разполага с четири експозиции – „Българско възраждане”, „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век”, „Съединение на България от 1885 г.” и Музеен център за съвременна история.
.............................................................................................................................................
ЕКСПОНАТ НА МЕСЕЦА
ПУШКАТА НА КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА ГОСТУВА В ПЛОВДИВ

Пушката на капитан Петко войвода гостува на Регионален исторически музей – Пловдив. Културната ценност може да бъде разгледана в експозиция „Съединение на България от 1885 г.“ на пл.“Съединение“ от 1 юни до 31 юли 2020 година.

Оръжието е марка „Уинчестър“ от 1866 година. Експонатът е част от оръжейната колекция на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ - Смолян, в чийто фондове се съхранява от 1952 година.

Едни легенди разказват, че пушката е подарък на войводата от Джузепе Гарибалди, а други, че той я получава от руския император Александър II. Известно е, че прочутият закрилник на родопчани по времето на Сенклеровия бунт от 1878 г. дава оръжието си на устовския свещеник Атанас Келпетков, който е негов секретар през тази размирна година. Свещеникът съумява да опази уинчестъра в тайно скривалище под дебелата каменна зидария на своя дом в Устово. След години, във връзка с нов градеж, майстор от Райково, който също се казва Петко, открива пушката в зидарията, а вече възрастният свещеник-революционер решава да му я подари с думите: „За спомен от Петко на Петко“. Потомците на майстора-дюлгерин пазят оръжието до 1952 година, когато уста̀ Петко Христов я предава на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ в град Смолян.